Työnantajalle

Työtä kyllä riittää -hanke on täsmätyökykyisten  työllistymistä tukeva hanke.

Hankkeessa rohkaistaan yrityksiä tutustumaan täsmätyön hyötyihin. Käytännössä hanke tukee rekrytointia muun muassa kokoamalla avustavia työtehtäviä yrityksen työtarpeesta, tarjoamalla sopivia täsmätyökykyisiä työnhakijoita työnkuvaan ja jakamalla tietoa palkkauksen tukimahdollisuuksista. Hankkeen tuki yrityksille on maksutonta.

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Marjo Siekkinen, Kiipulan ammattiopisto, puh. 040 7142880

Sinikka Koskiluoto, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, puh. 050 5993160

 

Mitä tarkoittaa täsmätyö?

Täsmätyössä työtehtävät ja työn vaativuustaso vastaavat työntekijän työkykyä ja osaamista. Täsmätyössä työtä muokataan työntekijän työkyvyn ja osaamisen mukaan. Työnmuokkaus voi koskea mm. työaikaa, työtehtäviä, työolosuhteita sekä työnteon apuvälineitä ja tukikeinoja. Täsmätyössä tekijä antaa täyden työpanoksensa yritykselle, kun työ vastaa hänen työkykyään.

Piirroskuva, jossa erinäköiset ja eri taustoista tulevat ihmisiä toimistoympäristössä. Seinällä sateenkaarilippu.

Täsmätyö käytännössä

Kaikki lähtee rohkeudesta kokeilla

Täsmätyöntekijän rekrytoiminen vaatii työnantajalta ja työyhteisöltä rohkeutta katsoa työelämää uudella tavalla. Kaikkien työntekijöiden ei tarvitse olla moniosaajia, sillä työelämästä löytyy monenlaisia täsmätehtäviä.

Tässä muutama vinkki rohkeuden lisäämiseen:

  • Älä anna ensivaikutelman hämätä, sillä jännittävän tilanteen jälkeen hakijasta voi kuoriutua motivoitunut ja osaava työntekijä juuri yrityksenne tarpeeseen.
  • Jokainen työtehtävä on tärkeä osa työn ketjua. Arvosta siis myös hakijan osaamista avustavissa työtehtävissä.
  • Älä arkaile työnhakijan tarvitsevia mukautuksia vamman tai sairauden takia. Työnhakija on itse mukautusten ja toimivien keinojen paras asiantuntija.
  • Muista, että voit käyttää valinnassa myös positiivista erityiskohtelua. Lue lisää positiivisesta erityiskohtelusta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
  • Moninaisuus ja rohkeus voi olla yrityksenne valttikortti.

Työnmuotoilu on osa täsmätyötä

Työn muotoilua hyödynnetään työtehtävien uudelleen organisoimiseen ja täsmätyönkuvan rakentamiseen. Työn muotoilun voi aloittaa miettimällä muun muassa seuraaviin kysymyksiin vastauksia: Mitkä työtehtävät pystyisi tekemään ilman alan koulutusta? Mihin työtehtäviin ei vaadita pitkää työkokemusta alalta? Mitkä työtehtävät ovat ns. bonustöitä, jotka ovat tulleet varsinaisten toimenkuvien päälle? Tarvitaanko kiireapua tai osa-aikaista tekijää tiettyyn aikaan päivästä? Työtehtäviä kootaan yhteen uudeksi työnkuvaksi, joka tukee yrityksen työvoimatarvetta.

Työn muotoilun avulla asiantuntijoille jää enemmän aikaa tehdä koulutustaan ja kokemustaan vastaavaa työtä.

Perehdytysvaiheen tärkeys ja työhönvalmennuksen tuki

Sopiva työntekijä voi löytyä esimerkiksi oppilaitoksen, työllisyyspalveluiden tai työhönvalmentajan esittelemänä. Työhönvalmentaja voi olla työnantajan tukena rekrytoinnissa, palkkauksen tukien hyödyntämisessä sekä työsuhteen erilaisissa tilanteissa. Aloitusvaiheessa työhönvalmentaja tukee perehtymistä ja työnkuvan tarkentumista täsmätyökykyiselle sopivaksi. Työhönvalmennuspalvelua saa Työtä kyllä riittää -hankkeen sekä muun muassa työllisyyspalveluiden kautta. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää: Työtä kyllä riittää -hanke, Terhi Manninen puh. 0404571654.

Perehdytyksessä voi hyödyntää työnantajalle maksutonta työkokeilujaksoa. Työkokeilu kestää usein 1-3 kuukautta ja sen jälkeen työantaja voi palkata talon tavat tuntevan työntekijän.

Työyhteisö tarvitsee tietoa, ymmärrystä ja aikaa, että uusi työnkuva sekä ”erityinen” täsmätyökaveri sulautuvat osaksi kokonaisuutta.

Työllistämiseen rahallista tukea

Täsmätyöntekijän palkkaus etenee normaalien käytäntöjen mukaisesti. Palkkaukseen on mahdollisuus hyödyntää erilaisia tukia, joiden hakemisessa työllisyyspalveluiden asiantuntija tai työhönvalmentaja auttaa työnantajaa ennen työsuhteen aloitusta. Tukia on muun muassa palkkatuki (maksimissaan 70% palkasta), työolosuhteiden järjestelytuki (työvälineiden hankinta, työolosuhteiden muutostyöt tai lisäohjaus) sekä kunnan työllistämisen tuet. Tukien avulla työntekijän palkkaaminen on usein edullista työantajalle.

Täsmätyöopas

Kiipula työllisyyden kuntakokeilun tukena ja Työtä kyllä riittää -hanke ovat yhteistyössä julkaisseet oppaan, johon on käytännönläheisesti kuvattu täsmätyön eri vaiheita niin työntekijän, työnantajan kuin ohjaavan henkilöstön

Lue lisää tietoa aiheesta Kiipulan Täsmätyöoppaasta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Piirroskuva täsmätyöllistämisen erilaisista vaiheista.