Täsmätyöntekijöistä työvoimaa

Työtä riittää! -hanke tukee yrityksiä täsmätyökykyisten työllistämisen prosessissa. Työn muotoilun avulla luodaan erilaisia työnkuvia, joihin yhdistetään sopivia täsmätyökykyisiä tekijöitä. Täsmätyökykyinen työntekijä pystyy antamaan täyden työpanoksen yritykselle, kun työnkuva vastaa hänen työkykyään. Työhönvalmennus tukee työllistämisen prosessissa niin työntekijää, työnantajaa kuin työyhteisöä.

 

Työn muotoilun avulla uusia työnkuvia tarpeeseen

Yrityksessä työnkuvien muotoilu ja uudelleen organisointi on tarpeen, jos työtä olisi tarjolla, mutta sopivia tekijöitä ei löydy. Toisinaan on paljon kiirettä ja töitä, jotka vievät aikaa, mutta eivät kuulu varsinaisesti kenenkään toimenkuvaan. Joskus työntekijän työkyky muuttuu ja työtehtäviä ja työnteon tapoja on hyvä pysähtyä tarkastelemaan.

Työtehtävien listaus on hyvä keino aloittaa työn muotoilu ja uudelleen organisointi. Mitkä työtehtävät pystyisi tekemään ilman alan koulutusta? Mihin työtehtäviin ei vaadita pitkää työkokemusta alalta? Mitkä työtehtävät ovat ns. bonustöitä, jotka ovat tulleet varsinaisten toimenkuvien päälle? Työtehtäviä kootaan yhteen uudeksi työnkuvaksi, joka tukee yrityksen työnteon kokonaisuutta.

Työn muotoilun avulla asiantuntijoille jää enemmän aikaa tehdä koulutustaan ja kokemustaan vastaavaa työtä.

Työhönvalmentaja tukee työllistämisen eri vaiheita

Työhönvalmentaja voi esitellä työnkuvaan soveltuvia tekijöitä työnantajalle ja perehtyminen työtehtäviin voidaan aloittaa työkokeilun aikana työhönvalmentajan tuella. Tarvittaessa työnkuvaa voidaan vielä mukauttaa sopimaan entistä paremmin työntekijälle soveltuvaksi. Täsmätyössä tekijä voi antaa täyden työpanoksensa yritykselle, kun työ vastaa hänen työkykyään.

Työhönvalmentaja selkeyttää erilaisia vastaantulevia tilanteita ja antaa ohjaukseen tukea ja vinkkejä työyhteisölle. Usein työyhteisö tarvitsee tietoa, ymmärrystä ja aikaa, että uusi työnkuva sekä ”erityinen” täsmätyökaveri sulautuvat osaksi kokonaisuutta.

Työhönvalmentaja selventää työnantajalle palkkaukseen liittyviä tukimuotoja ja tukee työllistämisen eri vaiheita aktiivisesti. Työkokeilun muuttuessa työsuhteeksi työhönvalmentaja on tukena muuttuvissa tilanteissa tai työnkuvan muutoksissa tarpeen mukaan.

Videolla työnantajat ja työllisyyden toimijat kertovat, miksi työelämä tarvitsee myös täsmätyökykyisiä töihin. Video on Kiipulan eri hankkeiden yhteistyön tuotos.