Välineitä ohjauksen tueksi

Välineet ja työkalut toimivat apuna erityisen tuen tunnistamisessa ja arvioinnissa. Niiden avulla voi löytää suuntaa opiskeluun, uravalintoihin ja työelämään suuntaamiseen. Kuunnelmien kautta pääsee perehtymään opiskelijoiden ja työpaikkaohjaajien arkeen.

Toimintaa ohjaavat arvot-lomake

Soveltuva työ -keinoja työnteon tueksi

Tämän työkalun avulla asiakas voi hahmottaa omia erityisen tuen tarpeitaan ratkaisukeskeisesti keinojen avulla. Erilaisia tukikeinoja on listattu kyselyyn ja niistä voi poimia itselle soveltuvia työnteon tapoja esimerkiksi keskustelun tueksi. (Jos kysely tuntuu pitkältä tehdä kerrallaan, voit ladata kyselyn omalle koneelle tai tulostaa sen. Tiedoston alta löytyy Lataa tästä -painike).

https://statics.teams.cdn.office.net/evergreen-assets/safelinks/1/atp-safelinks.html (linkki aukeaa uudelle sivulle).

PYRY-peli

PYRY-peli on minäpystyvyyttä, itsetuntoa sekä ryhmässä toimimista vahvistava lautapeli. Pelin aikana pääsee pohtimaan omia vahvuuksia, kehittämisen kohteita sekä kertomaan muille mitä osaa. Pelissä voi myös tsempata pelikavereiden osaamista sekä pohtia yhdessä työunelmia ja työllistymistä.

PYRY-pelin pelaaminen on hauska ja helppo tapa pohtia omaa osaamista. Pelaaminen vahvistaa myös vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja. PYRY-peli haastaa harjoittelemaan palautteen antamista ja vastaanottamista. Pelissä voi oppia paljon uutta itsestä ja kavereista. Pelilomakkeelle kerättyjä asioita voi hyödyntää esimerkiksi CV:tä kirjoittaessa tai työhaastattelussa.

PYRY-peli on kehitetty ja tuotettu Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamassa Pystyväksi ryhmässä PYRY-hankkeessa.

Tutustu PYRY-pakkiin (linkki aukeaa uudelle sivulle.)

Minä urapolulla-kirjan kansi. Keltaisella taustalla lukee pinkeillä kirjaimilla Minä urapolulla.

Minä urapolulla -työkirja

Tarkoituksena on mm. auttaa tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteita sekä pohtimaan itseään oppijana. Työkirjasta saa sisältöä CV:n ja työhakemusten tekemiseen. Työkirjaa voi täyttää myös kännykällä. Kirja toimii oppimateriaalina uraohjauksessa.

Avaa tästä (linkki aukeaa uudelle sivulle).

Kohti oikeaa opiskelupaikkaa työkirjan kansi. Sivun yläreunassa lukee beigellä taustalla mustin kirjaimin: Kohti oikeaa opiskelupaikkaa-työkirja. Alareunassa on kolme henkilöä vierekkäin.

Kohti oikeaa opiskelupaikkaa -työkirja

Juuri ilmestyneestä interaktiivisesta työkirjasta löydät tietoa hakeutumisesta vaativan erityisen tuen koulutuksiin ja koulutusten sisällöistä. Hyödynnä kirjasta työnhakijalle sopivia osia vaikkapa yhdessä. Kirjaa voi täyttää sähköisesti ja se sisältää videoita ja linkkejä. Kirja on oiva väline uraohjauksen keskustelun ja pohdinnan tueksi.

Avaa tästä (linkki aukeaa uudelle sivulle).

Vesku-hankkeen verkkovalmennus ja tuettu työkokeilu

Vesku-hanke (verkkovalmennuksella ja tuetulla työkokeilulla kohti koulutusta ja työtä) on kehittänyt verkkovalmennuksen. Verkkovalmennuksen tavoitteena on ollut osallistujien koulutukseen osallistumisen, urasuunnittelun ja työllistymisen valmiuksien kehittäminen.

Verkkovalmennus – Vesku-hanke (veskuhanke.fi, linkki aukeaa uudelle sivulle).

Sovitut asiat- täytettävä lomake

Ole hyvä, ota tästä käyttöön työnhaun tueksi täytettävä sähköinen lomake, jonka voi myös helposti tulostaa itselle.

Näin pysyy tärkeät sovitut asiat mukana ja muistissa.

Kolmiosainen kuunnelma

Ihan samat -hankkeen ja Mojo-tuotannon yhteistyössä on syntynyt kolmiosainen kuunnelma, joka valottaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tuntoja työelämään siirtymisen kynnyksellä. Uudenlainen työpaikkaohjaajan opas ei saarnaa, vaan antaa ajateltavaa monesta eri näkökulmasta.

Ihan samat-hanke – YouTube (linkki avautuu uudelle sivulle).