Tämä podcast on tehty TYKKY-hankkeessa, joka on ESR-rahoitteinen
Työpaikkaohjauksen kehittämisen hanke.
Siekkinen: Hei, mä olen Siekkisen Marjo, Kiipulan työelämäkoordinaattori. Ja mulla on tässä vieraana tänään Merja.
Parkkila: Moikka kaikille, Parkkilan Merja täällä, hei.
Siekkinen: Voisitko sä, Merja, kertoa vähän mitä sä teet työksesi?
Parkkila: Joo, mä olen Kahvila Villa Marengissa töissä Hämeenlinnassa.
Siekkinen: Kiva. Haluaisitko sä, Merja, kertoa miten sä olet työllistynyt Villa Marenkiin?
Parkkila: Joo. Ihan alun perinhän mä otin mun sosiaalityöntekijään yhteyttä. Ja sitä kautta tutustuin tähän Työtä riittää-hankkeeseen. Ja sitten tavattiin muutaman kerran ja sen jälkeen lähettiin mun CV-tieto sinne. Ja sitten otettiin sieltä yhteyttä ja sanotaanko, että aika pian sen jälkeen.
Siekkinen: Sä teit vaikutuksen ja sut palkattiin sitten sinne töihin?
Parkkila: No sanotaanko, että ihan ensimmäisen tapaamiskerran aikana oli semmoinen, että yhteisymmärrys löytyi todella hyvin.
Siekkinen: Mahtavaa. Sulle rakennettiin, Merja, vähän omanlainen työnkuva sinne kahvilaan.
Parkkila: Joo.
Siekkinen: Haluaisitko vähän kertoa siitä?
Parkkila: Joo. Siis tosiaan mun työssä on auttanut mua tosi paljon se, että mun työtehtävät on mukautettu eli just vähän niin kuin räätälöity siellä työpaikalla. Eli mulla on vähän, että mun ei ole kaikkea tarvinnut osata kerralla. Ja sitten just se, että mä aloitin pienistä työtehtävistä alkaen. Eli yksi tai pari työtehtävää, mitkä mun piti ihan ensimmäiseksi opetella / tehdä. Ja sitten sitä myöten on tullut niitä enemmän ja enemmän asteittain kun mä olen hallinnut nämä. Ensin kokeillut ja sitten kun mä olen hallinnut sen, niin mä olen ruvennut ihan koko ajan tekemään sitä tiettyä tehtävää. Mun päävastuuhan on just kahvilassa tuo tiskihuolto. Ja sitten tämmöinen yleisten tilojen kunnossapito. Mutta sitten sen jälkeen just on tullut kaikkia pieniä aputehtäviä, joihin sitten mua pyydetään tarvittaessa aina auttamaan.
Siekkinen: Kauanko sä, Merja, nyt olet ollut töissä siellä kahvilassa?
Parkkila: Joo, siis mähän olen ollut nyt vuodesta 2021 syksystä lähtien eli nyt 1,5 vuotta. Ja nyt sitten tänä syksynä tulee tasan 2 vuotta.
Siekkinen: Mahtavaa. Mitkä asiat on sulle mahdollistanut sen, että sä olet työllistynyt sinne kahvilaan?
Parkkila: No, tähän ehkä kaikkein tärkein on se, että kaikki tämmöiset mun mahdolliset tukihenkilöt mitä mulla arjessa on. Sosiaalityöntekijät, sitten tietenkin työelämän hankkeet ynnä muut. Mä sanoisin, että ulkopuolisilla tahoilla on ollut tosi iso merkitys.
Siekkinen: Joo. Mitä sä teit ennen kun sä työllistyit tuonne kahvilaan?
Parkkila: No, mähän en tosiaan valmistumiseni jälkeen Kiipulasta ole ollut siis työelämässä pahemmin, mitä nyt sitten olin tuossa vuonna 2021 ennen sitä kahvilan työllistymistä. Olin tämmöisessä työtoiminnassa Viisarilla ja sitten siitä olin 1 kuukauden kesätyöntekijänä siivousfirmassa.
Siekkinen: Joo eli tämä oli ihan mahtava lottovoitto sulle, että sä sait sitten ihan vakituisen työpaikan?
Parkkila: Joo, kyllä. Ja nyt kun olen varsinkin ollut töissä, niin kyllä täytyy sanoa, että arkeen se tuo kyllä tosi hyvää vakautta. Ja sitten semmoista, että arki pyörii kun on jotain. Nyt tuntuu, että jos olisi joka ikinen päivä neljän seinän sisällä, niin kyllä siinä rupeaisi varmaan pikkuhiljaa päässä heittämään.
Siekkinen: Mitkä asiat sulla on sitten arjessa muuttunut työllistymisen myötä?
Parkkila: Kaikkein eniten tuohon täytyy sanoa, että arkirytmi. Siis mun arkirytmi on helposti sillä lailla, että pienimmätkin semmoiset keikahdukset siihen arkeen vaikuttaa tosi vahvasti. Muutaman päivän vapaat esimerkiksi saattaa olla todella iso asia ja arkirytmi saattaa helposti heilahtaa. Ja sitten myös se, että sosiaalisesti on parantanut kaikki asiat. Ja sitten myös mun oma-aloitteisuus eri asioissa ja rohkeus, mä sanoisin näin. Tämä työ on mahdollistanut mulle paljon semmoisia vahvuuksia myös, mitkä näkyy arjessa.
Siekkinen: Miten sitten sen kahvilan työyhteisö on auttanut sua sopeutumaan siihen työpaikkaan?
Parkkila: Joo, todella hyvä kysymys. Ihan alusta alkaen mut otettiin todella hyvin vastaan ja minuun suhtauduttiin ihan siinä missä muihinkin vakituisiin työntekijöihin. Ja se, että mä olen ihan yhtälailla osa sitä työporukkaa, vaikka mulla onkin mukautetummat työtehtävät / räätälöidyt. Ja just sitä, että vaikka mä teenkin vähemmän työtunteja ja vaikka mulla onkin tehtäviä vähän vähemmän mitä muilla. Niin mä olen kuitenkin osa vakituista työporukkaa ja minuun suhtaudutaan tosi hyvin.
Siekkinen: Sä olet nyt ollut kohta 1,5 vuotta töissä siellä. Ja sulla ilmeisesti on hyvät työelämätaidot, koska sä olet edelleen töissä. Niin haluaisitko sä sanoa vähän, että minkälaiset työelämätaidot sun mielestä tarvitaan, jotta pystyy työllistymään?
Parkkila: No, tähän ehkä mä sanoisin, että just sitä sosiaalisuutta, vuorovaikutustaitoja. Ne on todella (epäselvää, 0:05:47) sitä, että pystyy vaikka olisi itsellä oikeasti sillä lailla, että vaikka sulla olisi itsellä just todella huono päivä, että sä pystyt olemaan asiakkaiden / työkavereiden kanssa sillä lailla, että kaikki pelaa. Et näytä sitä sitten semmoista, että vaikka sulla olisi just itsellä, että kaikki ei vaikka nyt ole just niin kuin nappiin. Niin se, että sä olet positiivinen ja pystyt siellä työpaikalla olemaan sillä lailla, että sä jätät ne asiat mitkä sulla silloin on niin pois. Sä pyrit olemaan asiakkaille ja muilla työkavereille, että ei mitään, että pystyt. Ne henkilökohtaiset asiat ei vaan tule just sillä hetkellä siihen työhön. Ja just sitä, että kaikkien kanssa toimeen tuleminen, että se on minun mielestä todella iso, että vuorovaikutustaidot ja nämä.
Siekkinen: Mitkä työelämän taidot sulla on kehittynyt sinä aikana kun sä olet tuolla ollut?
Parkkila: No, erityisesti just mun sosiaalisuus. Ihan alusta lähtien kun mä aloitin siellä, niin mä tulin todella hyvin toimeen kaikkien kanssa. Ja erityisesti just se, että mä olen saanut enemmän todella, se itsevarmuus on ehkä kakista kovin ollut mikä on noussut. Ja just se, että mä uskallan sanoa oman mielipiteeni ääneen. Ja just se, että mä pidän omista oikeuksistani kiinni ja puolustan niitä entistä enemmän. Ja just sitä, että mä sanoisin, itseluottamus ja rohkeus eri asioihin on ehkä ne kaikkein isoimmat mitkä on mulla päässyt etenemään.
Siekkinen: Sä sanoit, että sun töitä oli auttamassa, räätälöimässä meiltä työhön valmentaja?
Parkkila: Joo.
Siekkinen: Mitä sä ajattelet semmoisesta palvelusta joka auttaa erityistä tukea tarvitsevia työllistymään?
Parkkila: No, itse mä olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että se on todella hyvä idea. Ja se on omalla kohdallakin täytyy sanoa, että tämä on todella hyvä, että tämmöisiä palveluita on olemassa. Ja mun mielestä niitä pitäisi vaan entistä enemmän olla ja siihen pitäisi ihan resurssejakin olla paljon enemmän. Ja tähän täytyy sanoa, että ihan siis muutenkin kun vaan erityisammattioppilaitoksen valmistuneille pitäisi olla näitä palveluita enemmän. Siis ihan kaikille, jotka pystyy tekemään töitä / on työelämässä, niitä pitäisi olla enemmän. Esimerkiksi myös semmoisille henkilöille, joille vaikka käy näin, että työpaikan menettää aikuisiällä. Tai sitten on nykyaikana paljon näitä yt-neuvotteluita, jonka takia monet perheellisetkin jää. Niin sitten pitäisi ehkä olla enemmän tukea ja myös yhteiskunnan enemmän huolehtia, e että miten näille ihmiselle. Sitten on paljon semmoisia, että ei vaan saa tai ei tiedä miten sen jälkeen rupeaisi siihen työelämään menemään. Ja mä olen itse sitä mieltä, että siihen pitäisi erityisesti panostaa ihan kaikkien työllistymiseen. Ja sitten myös sen takia mikä on tärkeä niin se, että onko huomioitu sitten sitä miten se vaikuttaa mielenterveyteen se työllistyminen, ettei jää sinne kotiin. Mun mielestä sekin olisi ihan hyvä nostaa tähän asiaan esille.
Siekkinen: Niin, että ehkä sitten jos saa riittävää tukea ja palvelua siihen työllistymiseen.
Parkkila: Niin.
Siekkinen: Niin sitten ei tarvitse ehkä niitä muita palveluita yhtä paljon?
Parkkila: Niin, että sitten ja just se, että itse voin sanoa. Sinä aikana kun 4 vuotta ilman, että en ollut missään töissä valmistumisen jälkeen. Niin joo, aluksi se voi mennä sillä lailla, että eihän tässä mitään, että nyt mä voin olla, ettei ole mitään mitä mun tarvitsisi tehdä. Mutta kyllä mä sanoisin, että sitten pikkuhiljaa ensinnäkin tulee vähän semmoinen, että sulla rupeaa vuorokausirytmit menemään. Ja sitten saattaa tulla just semmoista, että no mitä mä nyt tässä sitten oikein teen. Vähän semmoinen tietynlainen, vähän ehkä syrjäytynytkin olo jos kaikki muut on töissä verraten johonkin samanikäisiin, jotka on vaikka sun kaveripiirissä. Niin kyllä sä itse, kyllä kaikki mun mielestä tämmöiset, että sillä työllä on iso merkitys.
Siekkinen: Ihan varmasti sillä on iso merkitys. Mitä sä ajattelet, että miksi vammaisten ihmisten työllistyminen on tärkeätä?
Parkkila: No, ihan siis siinä missä kaikkien muidenkin. Ensinnäkin se luo myös sitä semmoista vahvuutta erilaisiin asioihin ja just sitä itsevarmuutta myös todella paljon. Koska omakohtaisesti voin tähän esimerkiksi heittää sen, että työstä mä olen saanut paljon just sitä itseluottamusta asioiden hoitamiseen vielä enemmän. Ja just sitä, että sä myös koet kuuluvasi johonkin. Se on iso asia, että sä kuulut johonkin yhteisöön. Monia tämmöisiä työohjauspaikkoja on tai tämmöisiä sanotaanko päivätoimintapaikkoja. Mun mielestä joo, ne voi olla hyvä ratkaisu joillekin. Enkä mä sitä sano, että se ei olisi tietyllä tavalla ihan hyvä, että on päivätoimintapaikkoja. Mutta sitten taas olisi hyvä kun pystyisi työllistämään, koska jokaiselle pystytään mun mielestä työpaikka tietyllä mukautuksella / räätälöinnillä pystyisi antamaan.
Siekkinen: No sä sanoit, että sulle työ on tuonut paljon asioita. Mutta mitä sä olet vienyt sinne sun työyhteisöön, mitä sä olet sinne tuonut?
Parkkila: Erityisesti erilaisia näkökulmia asioihin ja just sitä omaa semmoista ajattelua eri asioihin liittyen. Mähän olen hyvin semmoinen, että mä sanon asiat niin kuin todella suoraan ja olen tarkka omista mielipiteistäni. Ja ehkä just sitä, että mä, no omalla tavalla just se semmoisen tietynlaisen oman näkökulman eri asioihin.
Siekkinen: Joo. Haluaisitko sä sanoa tähän loppuun jotain terveisiä kaikille kuulijoille?
Parkkila: Joo. Eli mun mielestä tähän työllistymiseen liittyen. Niin kaikki olisi oikeasti, kaikilla olisi mahdollisuus tehdä töitä. Ja kaikille olisi mahdollisuus saada töitä jos vaan otettaisi huomioon se, että niitä työtehtäviä pystyttäisi mukauttamaan / räätälöimään. Ja silloin jokainen pystyisi tekemään töitä ihan riippumatta siitä mikä tilanne on. Ja erityisesti työnantajillehan tämä on just kaikista tärkeintä se, ettei ensinnäkään oteta huomioon, että missä sä olet ollut opiskelemassa. Koska sekin on todella isossa roolissa, että nimenomaan sitä avoimuutta siihen. Avarakatseisuutta, että pystyttäisi, jokainen pystyisi tekemään oman työpanoksensa jos vaan työtehtäviä mukautettaisiin ja helpotettaisiin niitä. Niin ihan varmasti olisi hyviä työntekijöitä kaikista eri ikäluokista ja oppilaitoksista ynnä muista jos vaan työnantajatkin pystyisi katsomaan asiaa siltä kantilta.
Siekkinen: Hienosti. Kiitos, Merja, että olit mukana.
Parkkila: Kiitos.