Digi työtavaksi -podcastin litterointi

Löydät alta Digi työtavaksi -podcastin litteroinnit.

Digi työtavaksi -hankkeen esittely

Musiikkia

Tervetuloa kuuntelemaan Kiipulan ammattiopioston podcastia. Olemme ammatillisen erityisopetuksen järjestäjä. Kiipula-rohkeasti erilainen.

musiikkia

Tervetuloa digi työtaksi hankkeen podcastien pariin. Minä olen Kirsi Ek ja toimin tässä Digi työtavaksi hankkeessa projektipäällikkönä.

Tässä ensimmäisessä jaksossa kerron lyhyesti Digi työtavaksi hankkeesta. Digi työtavaksi opn opetus- ja kulttuuri ministeriön strategiarahoituksella pyörivä meidän henkilöstön osaamisen kehittämisen hanke. Tää hanke on alkanut jo syksyllä 2018 ja jatkuu aina tämän vuoden loppuun saakka.

Kiipulassa me kehitetään erityisesti meidän henkilöstön digiosaamista. Tavoitteena on lisätä digitaalisuuden käyttöä opetuksessa ja tuoda se osaksi arkea. Mitä kaikkea me on sitten tehty tämän tavoitteen saavuttamiseksi?

Me ollaan tän hankkeen puitteissa rekrytoitu Kiipulaan 15 digi-innostajaa, joiden tehtävänä on tuklea muuta henkilöstöä digin opetuskäytössä. Nää meidän digi-innostajat on antaneet yksilö- ja ryhmäohjausta muulle henkilöstölle erilaisten digitaalisten työkalujen käyttöönotossa ja erilaisissa pulmissa, joita on tullut esille. Me ollaan pidetty sellaisia digivartteja tiimipalavereiden yhteydessä.

Me ollaan järjestetty tässä hankkeessa myös webinaareja, joissa me ollaan esitelty erilaisia ohjelmia, jotka soveltuu opetuskäyttöön ja me ollaan saatu näitä webinaareja meille vetämään tällainen digiguru kuin Matleena laakso. Moni digi-ihminen Matleenan tunteekin.

Me on myös järjestetty tiimeille digityöpajoja, joissa on Matleenan kanssa otettu haltuun mm. Padlettiä ja ThingLinkiä joihin on meillä hankittu oppilaitoslisenssit.

Kaiken tän ennalta harjoittelun myötä meidän on ollut tän kevään korona tilanteessa aika helppo siirtyä etäopetukseen. Opettajilla on ollut hallussa hyviä työkaluja kuten Googlen Classroom, Googlen Meet  tapaamisiin ja erilaiset Padlettiin ja Thinglinkiin kootut tehtävät, Formsilla tehdyt testit, kokeet, monet erilaiset keineot ohjata ja opettaa opiskelijoita etänä.

Opetushenkilöstön lisäksi me on tässä digi työtavaksi hankkeessa tuotu digiä myös johdon työn tueksi. Me on otettu käyttöön BoverBi ohjelma, jonka analytiikka tuo hyviä työkaluja johdon työn tueksi.

Kuten tuossa aiemmin totesinkin, niin hanke jatkuu vielä tämän vuoden loppuun, mutta sen jälkeen meillä on tarkoitus jatkaa tätä digi-innostamistyötä edelleen, toki hieman pienemmällä volyymilla kuin tällä hetkellä, mutta kuitenkin

Tässä podcastsarjassa tulette kuulemaan erilaisia havaintoja mitä meidän digi-innostajat ovat tehneet tästä digistä opetustyössä, erilaisista ilmiöistä mitkä liittyy tähän digiin. Ja meidän digi-innostajat tulevat teille niitä sitten jatkossa näissä jaksoissa kertomaan.

Tervetuloa digi työtavaksi -hankkeen podcastisarjan pariin.

Musiikkia

Kiitos, että viihdyit kanssamme, tervetuloa taas uudelleen.

Musiikkia

Mikä pelaamisessa kiinnostaa?

00:00:02
Intro: Tervetuloa kuuntelemaan Kiipulan ammattiopiston podcastia. Olemme ammatillisen erityisopetuksen järjestäjä – Kiipula – Rohkeasti erilainen.

00:00:14
Riitta: Tervetuloa Kiipulan digityötavaksi hankkeen pelialan ja e-urheilun keskustelutilaisuuteen.

00:00:21
Riitta: Mukana podcastingissä ovat Kiipulan henkilökunnasta Riitta Koikkalainen;

00:00:25
Riitta: Moikka!;

00:00:27
Riitta: Ja Mikko Kurkinen

00:00:28
Mikko: Terve!

00:00:30
Riitta: Opiskelijoista asiaan ovat perehtyneet pelaamisen ja e-sportin harrastajat;

00:00:35
Riitta: Elmeri

00:00:35
Elmeri: Hyvää huomenta!

00:00:38
Riitta: Jarno

00:00:38
Jarno: Hei!

00:00:38
Riitta: Nuutti

00:00:43
Nuutti: Moi!

00:00:43
Riitta: Teemu

00:00:44
Teemu: Huomenta!

00:00:46
Riitta: Turkka

00:00:46
Turkka: Moro!

00:00:46
Riitta: Aluksi voidaan keskustella yleisesti pelaamisen alusta. Milloin aloititte pelaamisen? – Millä pelilaitteella, peleillä tai alustoilla? – Eli keskustelu voi alkaa.

00:01:02
Turkka: Eli ensimmäinen pelialusta millä mä alotin oli toi Amiga, hienolla lisämuistilla, ja ensimmäinen peli varmaan mitä pelasin oli NHL, joka kuuluu oikeesti tähän NHL-sarjaan, mut täs pelis ei ollut mitään sääntöjä mitä nykyään NHL-peleissä on – ja laite vielä löytyy ja pelit.

00:01:27
Riitta: Mitäs muut? Millaisia pelikokemuksia teillä muilla on?

00:01:31
Riitta: Nuutti?

00:01:32
Nuutti: Joo, jos nyt itekin täytyy sanoo niin alotin Playstation kakkosella, kun olin tämän neljä vai kolme vai viisvuotias.

00:01:32
Nuutti: Ja itellä taas se ei lähteny siitä että halus niiku alkaa pelaamaan, vaan se lähti siitä taas että sillä pysty opettelemaan tämmöstä sormien käyttämistä kun itse oli pienenä hirveesti ongelmia ei pysynyt kynän tai minkään tällänen ote niinku sormien käyttäminen oli vaikeeta. Esim. kynä ei pysynyt kädessä tai pensseli tai ei mikään niin sit se hankittiin sen takia itelle pelikonsoli ja pelaaminen niiku tavaks että se helpotti hierogrovista niiku taitoo ja pysty sitte pitämään esim kynää ja alko oppimaan niiku hallitsemaan vähän paremmin kättä ja kun oli muutenki toimintaterapia niin se oli omalla tavalla hyvä avustus siinä. Ja siinäkin ensimmäinen peli mitä taisin lähtee pelaamaan oli Sly Coopperi.

00:02:22
Riitta: Toihan on tosi hieno juttu että pystyi niiku motoriikkaa kehittämään jo tuohon aikaan niiku kun on ajateltu asioista noin hienolla tavalla.

00:02:31
Riitta: Mitäpä muut? Onko kokemuksia?

00:02:33
Elmeri: Mulla oli tota noin ainakin pienempänä ensimmäinesenä pelikonsolina Wii. Ja siinä mulla oli tota noin Mario Cartti. Ja se oli kyllä todella niinkun hauskaa, sitä oli tosi hieno pelata tota noin useesti aina pienenä ja sit mulla oli sellanenki siinä vielä mukana tota noin semmonen niiku ratti johon laitetaan se Wiin ohjain kiinni et saa niiku näyttämään – se on sellanen kuin olisi ajanut oikeesti just autoo ja tälläst siinä niin. Joo Mario Cartti oli mun ensimmäinen pelini ja sitä oli tosi, tosi hieno pelata.

00:03:17
Riitta: Mitäpä teillä muilla? Olisiko Jarnolla esimerkiksi tähän jotain kommentoitavaa ja omia pelikokemuksia?

00:03:25
Jarno: Itellä oli – Pleikka ykkösellä alotin pelailun ja sillä pelasin tota – mikäs se nyt oli – Tony Hawks Pro Skeitteriä – Skeittipeli mutta siinä pääsi lievästi näkemään mitä pystyy tehä ku osaa skeitata ja näin niin.

00:03:48
Mikko: Niin sehän oli suosittu peli vaikkei ois skeittaaminen kiinnostanu.

00:03:53
Jarno: Kyllä.

00:03:54
Mikko: Mullisti monella tapaa sekä sorminäppäryyttä että tommosta rytmitajuu ja vähän tollasta hiekkalaatikko meininkiikin toi aikanaan jo nopeesti peleihin mikä nykyään on jo hyvin tuttu.

00:04:02
Jarno: Kyllä.

00:04:12
Riitta: Millaisia kokemuksia Teemulla on? Millä pelillä oot aikanas alottanut tämän harrastuksen ja kuinka vanhana?

00:04:27
Teemu [HUOM]: Öö tota noin varmaan alotin pelaamaan Pleikka ykkösellä ton mun veljen kanssa joskus neljä tai viisvuotiaana *naurua*. Oliskohan ensimmäisiä pelejä ollu ainaki [HUOM: mikä peli?] ja toi;

00:04:45
Mikko: Muistatko genree?

00:04:55
Teemu: Mikä se on mis se hyppii se jut- aivopieru *naurua*

00:04:55
Mikko: *naurua* Ei se mitään – niin millä alustalla se peli oli?

00:04:55
Teemu: Pleikka ykkösellä.

00:04:55
Mikko: Öö, siihen on muutamiakin vaihtoehtoja sit, joku Raymani?

00:04:55
Teemu: Punanen tyyppi joka hyppii ja kerää kolikoita vai mitä se keräs – Crash Bandicoot, tuli pelattua paljon veljen kanssa.

00:05:18
Mikko: Ai Crash Bandicoot!

00:05:18
Teemu: Joo.

00:05:18
Mikko: Noni! Siitähän on nykyään remakekin oottekste sitä pelannu? Ei oo Teemu pelannu sitä remakee?

00:05:18
Teemu: En o, ainoostaan sitä playstation ykkös-versiota oon pelannut.

00:05:18
Mikko: Jes!

00:05:27
Riitta: Mikkohan vois kertoa.

00:05:27
Mikko [HUOM]: No joo elikkä tota mähän oon tossa 80-luvun puolivälissä varmaan sillein ekat muistot saanu mitä muistan tota pelaamisesta et se on todennäköisesti tapahtunut tommosseella tota – Ollut varmaan tommonen vihreenmusta näyttö tota siinä käytössä oon pelannu tommosta tota formula tyyppistä pelii ehkäpä [HUOM: mikä?] enemmänki tota siinä ja laitteethan on ollu siinä tota öö, mulla on ollu varmaan eka tietokone ollu tahtosin sanoo [HUOM: mikä?] tota PC – tai klooni PC sillon oikeestaan ja sitten on ollu – Mä sain aika aikases vaiheessa ton kasi-bittisen Nintendon että se tuli tossa perhetutun kautta ulkomailta noin vuotta ennen kuin se Suomeen rantautu eli joskus sanotaan kasikuus. Siinä ei ollut Super Mariookaan vielä silloin kun se ei ollu kehitetty vielä mutta Ice Climbers ja [HUOM: mikä peli?] oli ekat pelit siinä ja tota ja sitten on tota tullut siinä tuttavapiirissä just tota mitä Turkkakin mainitti niin Amigalla käyty pelaamassa ja sit oli Commodore että aika monella alustalla tuli siinä ja siinä jo siinä vaiheessa piti just Commodorellakin osaa sitten ihan tota komentojakin aika paljon jos halus vaikka pelin käynnistää . Et siinä oli jo sellaista konsolisodan ja laitesodan tota alut jo nuoressa vaiheessa että muistan ne että ne oli aika kiivaita keskusteluita sitten välillä vaikka että missä laitteessa oli paras äänipiiri ja parhaat musat.

00:06:58
Mikko: Et Ihan tota aikasessa vaiheessa on alotettu.

00:07:02
Riitta: Sehän kuulostaa mielenkiintoiselta. Mikäs niissä peleissä teitä kiinnostaa ja miten se vaikuttaa teidän sosiaaliseen kanssakäymiseen? Kertokaapa kokemuksia siitä. Alottaisiko Turkka vaikka tästä?

00:07:16
Turkka: No voin alottaa. Peleissä nyt lähinnä kiinnostaa se ympäristö missä se tapahtuu eli päästään tämmösest öö realistisest maailmast hetkeks eroon. Jokainen varmasti joskus kaipaa tai haluu – Ja sosiaalinen toiminta nyt lähinnä tapahtuu niitten pelien sisällä, mut tietysti se auttaa tapaa uusii ihmisii esim. semmosii jotka tykkää pelaa vähän samanlaisii pelei ja niistä voi sit keskustella ja sit laajentaa keskusteluu muihin asioihin että tietysti se sosiaalinen elämä sisältää nää pelit – pelit lähinnä että.

00:08:03
Riitta: Onkos muilla samanlaisia kokemuksia? Nuutti voisi seuraavaksi kertoa.

00:08:10
Nuutti [HUOM]: [HUOM: ei oo sanatarkka käännös, muokatkaa tarvittaessa] Joo että tota sosiaalisena kanssakäymisenä toimii myös Discord ja sen eri ryhmät eriteemaisille peleille joihin voi myös liittyä ihan vapaasti tapaamaan muita pelistä kiinnostuneita. Sen kautta voi löytää ihan oman porukan ja uusia tuttavuuksia joitten kanssa keskustella. Ite nyt lähivuosina pääsin syvemmälle tähän toimintaan esim. järjestettyihin ”meetteihin” niin sanotusti, ja siellä sit sovitaan porukan kanssa että varataanko joku asunto tai joku tämmönen vaikka viikonlopuks. Siellä voi tutustua sitten vähän tarkemmin ja sitten kun ne on muutenkin kenen kanssa on tekemisissä niin siinä viettää sitten aikaa heidän kanssaan, ja ylipäätään sit pääsee näkemään kenestä on oikein kyse ja minkälaisia henkilöitä ne sitten on digin toisella puolella. Ettei tarvitse päätellä vaan äänestä vaan tulee ihan suoraan uusia ystäviä sit samanaikaisesti.

00:09:07
Riitta: Eli tämä on sitä nykyaikaa sitten. Nuoriso ystävystyy uusien erimaalaisten -siellähän on niiku mistä tahansa maasta saattaa olla samanlaisen kiinnostuksen tai pelien niiku pelaajia.

00:09:25
Mikko [HUOM]: Niin siinä on hyvä esimerkki just että ei toi pelaaminen niin yksinäistä oo miten herkästi väitetään – et siinä on aika usein varsinkin teiän ikäsillä on alusta lähtien ollut kokemuksii että pelaa netin ylitse ystävien kanssa ja sit niitä tulee tavattuakin lopulta ihan usein. Itekin on tullu [HUOM: mitä?] kaadettuu ja muita tämmössii jännittävii taistelui vedetty muun muassa loitspankin markkinointipäällikön johtamana.

00:09:53
Riitta: Olisko Jarnolla ja Teemulla tähän jotain kerrottavaa? Jarno vois kertoa seuraavaa kommenttia omista niinkun kokemuksista tähän aiheeseen liittyen.

00:10:08
Jarno: Joo, tota tota, siinä aika hyvin sosiaalista kyllä aika paljon on ja niissä – hmm

00:10:17
Mikko: Mitäs sä tota pelaat sen kanssa netissä paljon eiks niin ja sul on – sähän pelaat sitä VR Chättii muunmuassa –

00:10:25
Jarno: Joo ja siellä on aika paljon erimaalaisia ja sitten siellä on kiva jutella niitten kanssa ku, kaikki on niiku aina samassa linjassa ni.

00:10:32
Riitta: Eli kielitaito kehittyy aika hyvin tässä pelaamisessa.

00:10:37
Jarno: Joo – Kielitaito kehittyy aika hyvin siinä.

00:10:39
Riitta: Onko Teemulla samanlaisia kokemuksia?

00:10:42
Teemu: No joo, ja sitten mua myös kiinnostaa peleissä se että ku niissä voi kehittyä ja oppia sitte uusia asioita siinä ja

00:10:56
Riitta: Tulee varmasti erilaisia näkökantoja myös niiku omiin mielipiteisiin ja muihin. Kansainvälistä touhua. Mites Elmeri? Kerroppa sinä jotain omia mielipiteitä.

00:11:09
Elmeri: No tota, se on tota noin mulla sillee että monissa peleissä on tällainen niiku tarina missä sä niiku – just minkä sä vähän niiku päätät ite että miten siinä niiku – että sä oot niiku siinä tarinassa mukana. Toisin kuin kirjoissa ku sitä tarinaa luetaan mutta sitte niiku saat niinku selvästi tota noin videopeleissä sen – sä oot siinä tarinassa sisällä jossa pelaat sillä päähahmolla. Justiin joka vaikka esimerkiksi niiku justiin niin sul on joku tietty tehtävä ja sä saat niinku ite kokee sen kun tota noin sä ite pelaat sillä hahmolla joka tekee sen. Ja sulla on niiku tärkee tehtävä eli se on justiin sellanen – tuntuu hienolta ja no.. Sitten kans se että niiku monissa tällaisissa netti-peleissäki – Online peleissä niin tota noin tapaa selvästi niiku ihmisiä jotka tota noin, se on hyvä että ku pelaa jotain online peliä niin sit siellä on muitakin pelaajia justii jotka kans tykkää samasta pelistä niiku säkin. Niiden kanssa voi jutella Voice Chatissä ja tälläsessä. Voi niiku yhessäkin pelata niiden kanssa.

00:12:39
Mikko: Toi on mielenkiintoinen havainto just että, se mitä monet eivät välttämättä – ne ketkä ei pelaa tiedä että vielä peleissä on tosiaan todella laajoja juonia ja tarinoita että ne on usein paljon paremmin käsikirjoitettuja ja muuten kun just elokuvissa tai tota muussa tommoses perusmediassa ja se että just – Eks niin Elmeri älytön määrä mitä sä just pystyt pelaajana vaikuttaan – Kun joku, esimerkiks iteki pelailen tällä hetkellä tommosta öö, roolipeliä missä pelin kesto on semmosta sanotaan sata tuntii menee pelaa se läpi. Siinä käytännössä koko ajan pelaaja päättää ihan ihmisten kohtaloista ja muuten vähän niiku mihin tarina menee ja millä tavalla siihen etenee – Samalla tavalla miten Teemukin sano että siinä niiku kehitytään kans niiku hahmona ja opitaan uusia asioita ja kykyjä ja vähän peli jopa haastaa pelaajaa pohtimaan ihan tommosta maailman menoo ja muuta että niissä saattaa olla hyvinkin syvällisii juttui ettei ne aina oo pelkkää Super Marioo.

00:13:32
Teemu: Joo

00:13:37
Riitta: Mitäs mieltä Nuutti?

00:13:37
Nuutti: Juu tuli nyt sekin mieleen että pelaamista pystyy myös käytännössä niiku omal taval stressin vähentämisenä ja pystyy vähän kun tunteita purkamaan niiku pelissä. Ettei niiku huuda muille vaan vähän kun sanotaan tälleen klassisesti että voi lyödä vaikka tyynyä tai tämmöstä niin pelatessa pystyy vaikka kohdistamaan siihen maailman mitä pelissä on – jos on paha päivä niin sinne menee purkaan sitä turhautumista ettei päädy sitten oikeassa elämässä kellekään huutamaan tai tällästä. Pystyy vähän niiku päästeleen höyryjä pihallekin. Tietysti siellä voi myös pelatessa niiku henkilötki saattavat kasvaa – ku puhuttiin kehityksest – niin pystyy vähän harjottamaan ärsykkeiden sietämistäkin. Kun näin tuli itelle mieleen.

00:14:29
Riitta: Tässä käytiinkin nyt monipuolisesti nyt keskustelua tästä pelaamisesta ja miten se vaikuttaa kenelläkin sosiaaliseen kanssakäymiseen kanssakäymiseen ja muuhun. Ja tämän Podcästin tarjosi Kiipulan Digi työtavaksi-hanke. Seuraava podcästing liittyy meillä pelaamisen hyviin ja huonoihin puoliin ja hyötyyn pelaamisessa.

00:15:04
Intro: Kiitos että viihdyit kanssamme. Tervetuloa taas uudelleen!