Alkusyksystä heitimme ilmoille ajatuksen kunnianhimoisesta tavoitteesta, että jokainen kiipulalainen tietäisi mikä on UFO-hanke ja mitä hankkeessa voidaan toteuttaa. Ajatus sai kannatusta ja syyskuun viimeisinä päivinä aloitimme Juhon kanssa UFO-hankkeen esittelyt Kanta-Hämeessä, josta jatkoimme Päijät-Hämeeseen ja Uudenmaan kautta Pirkanmaalle. Jokainen tiimi sai tietopaketissa UFO-hankkeen esittelyn, johon sisältyi hankkeen tavoitteet ja ajatuksia monipuolisten käyttömahdollisuuksien hyödyntämisestä omissa työtehtävissä. Lisäksi esittelystä sai tietoa virtuaalisesta valkotaulusta, ideoita virtuaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen ja valmiiden toteutusten käyttöön sekä muutama tärkeä termi avattiin selkeämmälle kielelle. Esittelyn lisäksi tiimiläiset pääsivät kokeilemaan hankkeessa toteutettuja virtuaalisia oppimisympäristöjä ja osa pääsi myös testaamaan virtuaalisen taulun käyttöä käytännössä.

Muokkasimme hanke-esittelyn ja laitteiden testaukset eri tiimien aikataulujen mukaan. Näin saimme parhaan mahdollisen tuloksen ja jokainen pääsi osallistumaan itselleen sopivana aikana esittelyyn ja laitteiden testaukseen. Kahdessa kuukaudessa teimme esittelyjä lähes 40 kertaa! Jokaisessa toimipaikassa oli hieno vastaanotto, kiitos!

Kohtaamiset olivat ihan parhaita!

Jokainen esittely oli erilainen ja siitä syystä myös ihan paras! Pitkän tauon jälkeen saimme yhdessä ihmetellä laitteita, tekniikkaa ja nähdä toisemme livenä. Olimme etuoikeutettuja, kun pääsimme vierailemaan Kiipulan toimipaikoissa eri paikkakunnilla ja tapaamaan niin uusia kuin vanhojakin työkavereita pitkästä aikaa. Välillä kävimme osallistujien kanssa pitkiäkin keskusteluja virtuaalisten oppimisympäristöjen käytöstä eri näkökulmat huomioiden. Joskus taas osa tiimiläisistä ehti pikaisesti käydä tutustumassa laitteisiin, kun työtehtävä ei sallinut pidempää tutustumisaikaa. Heille tarjottiin hanke-esittelyä Teamsissä tai tallenteena, joten sekin saatiin mahdollistettua kaikille digitaalisella tavalla. Monta hienoa ajatusta tuli tiimiläisiltä ja niiden parissa jatkamme keväällä.

Koulutuksia tarjolla omien aikataulujen mukaan

Kevät alkaa henkilöstön koulutuksilla tammikuun puolivälissä. Heille on tarjolla mm. 360-kameran, VR-lasien ja virtuaalisten oppimisympäristöjen sekä erillinen virtuaalisten valkotaulujen käyttöönottokoulutus. Virtuaalisten oppimisympäristöjen koulutuksissa osallistuminen on suunniteltu kolmen Teams-koulutuksen/tallenteen aloituksella ja kevään ajan koulutusta voi jatkaa työpajoissa omien aikataulujen mukaan. Osallistujilla on joustava koulutuspolku, jonka he itse muokkaavat omien tavoitteiden mukaan. Virtuaalisessa taulukoulutuksessa on useampi pienryhmä tarjolla muutamalla paikkakunnalla ja näin osallistujat pääsevät kokeilemaan tauluja käytännössä.

Hankkeen eteneminen viimeiselle neljännekselle

Hanke on hienossa vaiheessa. Työelämäyhteistyö on alkanut, opiskelijat yhdessä henkilökunnan kanssa ovat antaneet arvokasta palautetta pilotointivaiheessa ja olleet muutenkin olleet innolla mukana. Näin olemme päässeet etenemään oikeaan suuntaan ja se, jos mikä, on huippua!

Tammikuusta alkaen pääsemme kouluttamaan henkilöstä ja kertomaan hankkeesta ja tuloksista myös muille. Joidenkin yhteistyötahojen kanssa olemme jo sopineetkin tutustumisajankohdan oppilaitosten tiloihin tai vierailemme heidän toimi- tai työpaikassaan. Jos kiinnostuit yhteistyöstä, niin laita viestiä tai soittele alkuvuodesta. Mietitään teille sopiva esittelytilaisuus ja pääsette testaamaan virtuaalisten ympäristöjen käytettävyyttä.

Kannattaa laittaa jo hankkeen loppuseminaaripäivä ylös. Ruusun päivänä, torstaina, 4.5.2023 on tarkoitus tavata livenä Kiipulassa, Janakkalan toimipaikassa tai Teamsissä. Silloin pääsemme kertomaan hankkeen tuloksista. Kannattaa tulla vierailemaan keväiseen Kiipulaan, niin pääset samalla tutustumaan laitteisiinkin.

Nyt kuitenkin UFO laskeutuu joululoman viettoon. Kiitos Live-säätiön ja Kiipulasäätiön yhteistyön joustavuudesta kaikille toimijoille ja hankeväelle, Kiipulan kehittäjille, henkilökunnalle ja opiskelijoille sekä kaikille yhteistyökumppaneille! Toivotan kaikille meidän kanssamme matkaa tehneille rentouttavaa joulun aikaa, Taru.

Kuva ryhmästä.
Henkilö seisoo ulkona #kiipula-merkin keskellä.