Kiipulan ammattiopistossa aloitettiin kevään koulutukset henkilöstölle virtuaalisten oppimisympäristöjen osalta. Koulutukseen kuuluu kolmen webinaarin sarja, työpajat kolmella eri paikkakunnalla ja Teamsissa toimivat viikoittaiset klinikat.

Näin iloisissa tunnelmissa saimme Juho Aholaakon kanssa aloitella oman webinaarimme tammikuisen perjantain iltapäivässä. Kolmen tunnin webinaari sujui rennosti ja taukoja pidettiin sopivissa väleissä. Alussa pyysimme valitsemaan mukavan rennon istumapaikan, ottamaan lähelle jumppavälineitä ja lämmintä juomaa. Toiminnallisuuden lisääminen auttaa kuulijoita pysymään hereillä viikon päätteeksi ja oman kehon huoltaminen unohtuu turhan usein Teamsiä kuunnellessa.

Kokouksen alkuun Teamsissä muistutetaan tällä dialla valitsemaan rento istumapaikka, ottamaan kuppi kuumaa ja jumppavälineet lähelle.

Webinaarit on jaettu kolmeen osa-alueeseen. Ensimmäisellä kerralla kävimme läpi aikatauluja ja oman koulutuspolun valitsemista. Näiden kolmen webinaarin lisäksi jokainen osallistuja valitsee oman koulutusaikataulun keväälle. Tämän jälkeen kerroimme koulutuksen sisällöstä, johon kuuluu Insta 360-kameran, VR-lasien ja Wonda-alustan perustoiminnot.

Virtuaalisuuteen liittyvät käsitteet, UFO-hankkeessa tuotettujen materiaalien pilotointitulokset​ ja käsikirjoitusprosessi​ sekä kehittäjien ajatukset omien virtuaalisten oppimisympäristöjen toteutuksesta antoivat webinaarissa ajateltavaa omia ympäristöjä suunnitteleville.

Omien virtuaalisten oppimisympäristöjen käsikirjoituksen suunnittelussa on tärkeää huomioida pedagoginen näkemys ja ePerusteet/toteutussuunnitelmat.

UFO-hankkeessa toimiva kehittäjätiimi, Katariina Filppula ja Laura Aro keskittyivät toisessa webinaarissa oppimisympäristöjen suunnitteluun ja kuvaamiseen.

Lähtökohtana opetus ja oppiminen​

Pedagoginen tavoite määrittää, mitä kuvataan. 

Valitse tekniikka tavoitteen mukaan.

Pohdi, mitä sinun opiskelijasi tarvitsevat. ​

Mitä uutta opetusmateriaali tuo opetukseen?​

​Pohdi, mitkä asiat tekevät materiaalista juuri erityisopetukseen soveltuvaa.​

​Heillä oli mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä esimerkkejä erilaisilla kameroilla otetuista kuvista, kuvakulmista ja livetilanteista. Webinaarin lopuksi kouluttajat antoivat vinkkejä kuvaamiseen, 360-kuvauksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kolmas webinaari keskittyy Wonda-alustan eri toimintoihin ja virtuaalisten oppimisympäristöjen luomiseen vaihe vaiheelta. Kehittäjätiimi Ari Kedonperä ja Anne Watt yhdessä digiasiantuntija Juho Aholaakon kanssa kouluttavat tämän osion.

Teamsissä on henkilöillä kamerat auki.

Kolmen webinaarin teoriat viedään käytäntöön työpajoissa. Lisäksi kouluttajat pitävät viikoittaisia Teams-klinikoita, joissa saa ohjausta sen hetkisen työskentelyn tueksi.
​Mielenkiintoinen koulutuskevät on alkamassa!

Koulutuksista on tulossa ohjemateriaalia PDF-muodossa, joka löytyy tulevaisuudessa hankesivuilta.

Taru Koivisto