Milja Korpela on 18-vuotias kiipulalainen, matkailualan perustutkintoa opiskeleva nuori.

Hän valmistuu tutkintoon Janakkalan toimipaikasta keväällä 2024. Parasta aikaa Korpela on kolmatta viikkoa työharjoittelussa hotelli Scandic Aulangon kokouspalveluissa. Paikka on Korpelalle entuudestaan tuttu, sillä hän on ollut talossa harjoittelussa myös siivous- ja keittiötöissä. Harjoittelut ovat usein 1-2 kuukauden pituisia, ja tämä on Miljan viides harjoittelu tutkintoon opiskelun aikana.

Kiipulan Janakkalan matkailualan perustutkinnon opettaja Heidi Stubb ja ohjaaja Taru Lukka ovat tukeneet ja seuranneet Milja Korpelan opiskelupolkua jo reilun kahden vuoden ajan. Opintoihin kuuluu lukuisia työharjoitteluita työpaikoilla, kuten myös luokan yhteinen harjoittelu ulkomailla sekä asiakaspalveluharjoittelu Rukalla. Stubb ja Lukka iloitsevat siitä, että heidän opiskelijansa ovat työllistyneet hyvin, että Kiipula omaa Hämeen alueella hyvät yhteistyökumppanit.

Hotelli Scandic Aulanko on yksi hyvistä yhteistyökumppaneista.  – Täällä osataan huomioida hyvin opiskelijoiden erityisyys kun heitä ohjataan. – Milja sopii hyvin matkailualalle sosiaalisuutensa ja hyvän englannin kielen taitonsa puolesta. Hän on sopeutunut hyvin Aulankoon ja on lyhyessä ajassa sopinut hyviä työkaverillisia suhteita.

-Milja on aika nuori vielä 18-vuotias, niin jotkin asiat ovat vaatineet vielä harjoittelua. Impulsiivisuus ja voimakas äänen käyttö voivat joskus luoda haasteita työn parissa. Hän viihtyy kuitenkin hyvin yksinkin töiden parissa ja on luonteeltaan enemmän introvertti kuin ekstrovertti. Hän saattaa myös väsyä nopeasti tehtävien parissa ja tarvitsee palautumiseen aikaa.

Stubb ja Lukka tietävät kokemuksesta, että aina opiskelijat eivät rohkene kertoa työharjoittelupaikassa, että he tarvitsevat tauon ja rauhallisen tilan hetkeksi itselleen. On siis hyvä, jos työpaikalla osataan huomioida erityisen tuen tarpeet ja räätälöidä heille sopivat työtehtävät. 

– Milja saa meiltä täyden tuen siihen, että myös hän löytää paikkansa tulevassa työelämässä.

Korpela on kokenut matkailualan opinnot omakseen, sillä hän pitää aktiivisesta tekemisestä ja asioiden suorittamisesta huolella.

-Työ hotellissa on ollut kivaa, ja silti yllättävän raskasta. Toisaalta olen saanut tässä työssä hyödyntää omia kykyjäni kuten englannin kielen taitoa. Fyysinen työ on vaatinut totuttelua. Esimerkiksi huoneiden siivous on raskasta ja nopeatempoista työtä. Keittiötyö ja tiskaaminen on raskasta myös, mutta siinä on oma reipas rutiininsa.

Korpela on pidetty harjoittelija talossa. Keittiöhenkilökunta etenkin toivotti Korpelan sydämellisesti takaisin kun hän palasi hotelliin harjoitteluun.

-Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin, työkaverit ja esimiehet ovat mukavia ja kilttejä.

Miljan mielestä harjoittelu kokouspalveluissa on ollut tähän astisista harjoitteluista helpoin ja rauhallisin, vaikkakin kiireisin.  Hotelli on iso, mutta Milja kokee tuntevansa sen jo niin kuin omat taskunsa. – Olen saanut hyvää perehdytystä ja ohjausta. Osaan nyt tehdä hyvin yksin sen mitä pyydetään.

Asiakaspalvelun Korpela kokee ajoittain haasteelliseksi, sillä hän ei ole niin sosiaalinen.

-En uskalla aina puhua, jos on paljon ihmisiä vaan saatan ahdistua. Yksittäiset tapaamiset ovat minulle luontevia ja helpompia kohtaamisia.

Korpela on aina ollut haka englannin kielessä, suorastaan neropatti niin kuin hän itse asian nimittää. – Jo ala-asteella imin sanat itseeni kuin pesusieni. Olen hyödyntänyt englantia välillä myös muiden uusien asioiden opettelussa, käännän asioita englanniksi ja opin. Taideaineet ovat myös niitä mitkä Korpela taitaa luonnostaan. – Kolmanneksi sijoittaisin ehkä matematiikan, siinä minulla on ihan ok taidot. Viihdyn kokouspalveluissa myös laskutusten ja kuittien parissa. -Luovuus näkyy minulla myös positiivisessa ajattelussa sen kautta työt sujuvat kuin rasvattu, kokee Korpela työtehtävistä.

Korpela on ollut harjoittelussa myös Linnatuulen Subwayssa kassalla ja keittiön puolella sekä Hämeenlinnan Scandic-hotellissa siivoamassa. Aulangossa Korpela on pitänyt talon hyvästä hengestä ja työporukasta. Työkaverit ovat jopa muistaneet hänen syntymäpäiväänsä lahjoin ja kakun kera.

-Täällä kokouspalveluissa tehtäviini kuuluu pitää kokoustilat puhtaana ja järjestyksessä, siistin pöydät ja tuolit, laitan tarvittaessa kahvitarjoilun valmiiksi. Tarvittaessa neuvon myös asiakkaita ja tarjoilen kahvia.

-Haaste on ollut välillä se, että olen saanut palautetta tavastani pitää nappikuulokkeita korvilla samalla kun teen töitä. Se on herättänyt joissakin asiakkaissa hämmennystä ja olen saanut siitä palautetta. 

-Kaikki eivät aina ymmärrä syytä siihen, miksi pidän kuulokkeita. Ne ovat minun suojani, musiikki kuulokkeista pitää ajatukseni tasaisena ja hallinnassa kun minua jännittää tai ahdistaa isot ihmismäärät.

Osalle työkavereista Korpela on kertonut asiasta, ja suurin osa onkin ymmärtänyt asian ja siitä hän on iloinen. Korpela on työn myötä rohkaistunut olemaan ilman kuulokkeita ihmisten parissa.

 – Käytän kuulokkeita nykyään enemmän työskennellessäni yksin.

Kiipulassa opiskelu on tuntunut Korpelasta mukavalta. Hän viihtyy parhaiten tutussa seurassa ja tuttujen askareiden parissa. Matka Aulankoon ja takaisin taittuu Janakkalan Campuksen kuljetuskyydillä.

-Opiskelut Kiipulassa ovat sujuneet mukavasti. Minulla on nyt asuntolassa oma kiva huone, ja viihdyn siellä hyvin omassa rauhassa. Vapaalla uin, kuuntelen musiikkia, maalaan, piirrän ja valokuvaan. Olen todella omatoiminen asumisessani, kauppa-asioinnit onnistuu ja oman huoneen siivous. Ohjaaja käy asuntolassa tarvittaessa auttamassa.

Opiskeluiden puolesta Korpela on ollut monipuolisesti harjoittelemassa lukuisissa eri tehtävissä. Hotellityöt; keittiö-, siivous- ja kokouspalvelutyöt ovat tulleet tutuiksi. Harjoittelut ovat vieneet Korpelan jopa Rukalle asti asiakaspalvelutöihin, ja edessä on myös luokan yhteinen harjoittelumatka hotellitöihin Unkariin.

Asioiden suunnittelu on tärkeää Korpelalle, hotellin kokouspalveluiden harjoittelussa Korpela on kuitenkin nauttinut siitä, että työpäivät ovat vaihtelevia ja työtehtävät erilaisia.

-Unelmani on olla joskus töissä pienen hotellin vastaanotossa töissä tai vaikka Subwayssa.

Korpela on myös ahkera digitaalisen taiteen tekijä. Hänellä on tilit netissä, jossa hän on löytänyt oman yhteisön, jossa keskustellaan taiteesta ja sen tekemisestä. Erilaisia tekniikoita hän oppinut muilta ja YouTubesta. Samanhenkisten taitajien parissa Korpela on löytänyt myös taitoja pitää omien ja muiden puolta. – En suvaitse millään alustalla sopimatonta käytöstä.

– Kaikille Kiipulalaisille haluan sanoa, että toivon heidän löytävän oman uransa! Ei saa luovuttaa helpolla.

Silvi Kaarakainen