Haastattelimme kahta pirkanmaalaista nuorta, jotka ovat työllistyneet Kiipulasta kaupan alalle.

Ensimmäinen nuori on työllistynyt ruokakauppaan, ja työmäärä on hänellä noin 20 tuntia viikko. Työpaikka löytyi Kiipulan opiskeluiden kautta, hän haki ensin ruokakauppaan pitkään työharjoitteluun. Tämän jälkeen hän työllistyi kesätöihin ja siitä lopulta vakituiseen työhön.

Ruokakaupassa työskentelevän nuoren työhön kuuluu kassatyöskentelyä, hyllytystä ja asiakaspalvelua. – ”Työssä tulee olla huolellinen, päivämäärät tulee olla oikein, ja laskutaidot kohdillaan”, kertoo nuori. Hän on myös hyötynyt opintojen aikana käydyistä kursseista, kuten matikasta ja työelämätaitojen opettelusta; kanssakäyminen työkavereiden ja asiakkaiden kanssa on ollut luontevaa.

Ennen valmistumistaan nuori opiskeli kaksi vuotta mukautetuin ainein, alun perin opintomäärä oli kolmen vuoden mittainen. Hän ei kokenut, että koulutuksella olisi vaikutusta omaan työllistymiseen. Nuorta kysyttiin jo ennen valmistumista vakituiseen työhön kyseiseen ruokakauppaan, josta hänellä oli pitkä työkokemus. – ”Olen tykännyt työstä kaupassa, ehkä joskus tulevaisuudessa haluaisin olla urheilukaupassa töissä”.

Toinen haastattelemamme nuori, Jonna Lappalainen, on toiminut MiniPanda kirpputorin yrittäjänä heinäkuun 20. päivästä alkaen.  Hän jakaa yrityksen yhtiökumppaninsa kanssa ja työllistyy osa-aikaisesti noin 20 tuntia viikko, toisen puolen työajasta hoitaa kumppani.  Yrityksen taustalla osakkaana toimii oma äiti, joka aiemmin toimi MiniPanda Oy:n päätoimisena yrittäjänä. Äiti auttaa ja neuvoo työtehtävissä tarvittaessa.

MiniPanda Oy on iso lastenvaate- ja tarvike-kirpputoriyritys, joka on menestynyt hyvin ja omaa paljon vakituisia asiakkaita. Jonnan yrittäjän työhön kuuluu kassa- ja asiakaspalvelua, hinnoittelua ja kirjanpitoa sekä liikkeen ylläpitoa ja visuaalisen ilmeen päivitystä. Myös yrityksen netti- ja somemainonta ovat osa työnkuvaa. 

Jonnalla on kokemusta työstään ja työtehtävistään, jo usean vuoden ajalta. Kirpputori MiniPanda on ollut käytännössä hänen toinen koti jo yläasteajoista lähtien. Tällöin äiti pyöritti paikkaa ja Jonna vietti siellä aikaa äitinsä apuna.

Nyt tuoreena yrittäjänä Jonnalla on oma vastuu ja vapaus tehdä osaamaansa työtä. – ”Toisinaan kysyn joissain asioissa äidin apua, mutta harvemmin enää. ”

-”Jonna tekee 4-5 tuntista päivää yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa. Kun työ on jaettu, nuoret yrittäjät eivät kuormitu niin paljon vaan he jaksavat paremmin tehdä työnsä,” taustoittaa äiti.

Jonnan äiti, MiniPanda-kirpputorin osakas toivoo, että nuoret luottaisivat enemmän omiin taitoihinsa.

– ”Esimerkiksi ADHD voi sisältää myös paljon voimavaroja ei vain haasteita. Se on kuitenkin selvää, että nepsynuoret tarvitsevat usein paljon tukea, ei vain koulun tai terveydenhuollon puolesta vaan myös vanhempien tukea. Tuen avulla löytyy sitten usko omiin taitoihin ja se kantaa pitkälle”, tiivistää äiti.

Aluksi kassatyö ja asiakaspalvelu oli Jonnalle haasteellista, sillä hänellä on ollut sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Aika kuitenkin on auttanut asiassa ja ymmärtäväiset asiakkaat, asiakaskuntahan muodostuu äideistä, joilla on varmastikin kokemusta erilaisuudesta.

Jonna on monessa asiassa samaa mieltä äitinsä kanssa, hän kokee äidin tuntevan hänet hyvin ja ymmärtävänsä häntä jo puolesta sanasta. –” Joillekin toiselle yrittäjyys voi olla vaikea juttu, mutta minä olen äidin esimerkillä kasvanut tähän ja tämä työtapa sopii minulle hyvin. Voin toteuttaa itseäni ja saan vastuuta ja vapautta sopivasti. Tarvitsen paljon omaa tilaa olla ja tehdä, ja tämä työ tukee sitä. ”

Kiipulassa Jonna koki saavansa opiskella haluamassaan tahdissa sekä suorittaa osaamistaan näytöillä työn parissa. Ilman joustoa opiskelu olisi ollut jopa mahdotonta, sillä ADHD on luonut Jonnan elämään erilaisia haasteita oppimisen ja pitkäjänteisyyden suhteen.  – ” Olen enemmän käytännön ihminen ja koen osanneeni tässä työssä vaadittavat asiat jo kauan. Kun opintojen aikana kuulin, että äiti ei enää jatka tässä yrittäjänä vakuutin hänet siitä, että minä jatkan.” 

”-Olen erittäin ylpeä Jonnasta ja siitä, miten hyvin hän on pärjännyt ja edistynyt työssään. Hän on omatoiminen ja ystävällinen yrittäjä ja hoitaa asiansa hyvin. Meillä on ollut nyt harjoittelussa nuoria opiskelijoita ja Jonnalta on riittänyt ymmärrystä ja kärsivällisyyttä ohjata myös heitä työnsä ohella. ”

Silvi Kaarakainen

Amanda Arvela